200 m3 houtafval blijkt ideale warmtebron voor Hogerhuis
“Building treehouses since we were VIII”, met die slogan gaat Hogerhuis al sinds 2011 door het leven. Het Merelbeekse bedrijf is specialist in boomhutten en houtwerk voor binnen en buiten. Broers Bruno en Nicolas De Brabandere creëren sindsdien met een team van 40, prachtige meesterwerken. Toen op oudejaarsnacht in 2020 een zware brand de schrijnwerkerij in de as legde, besloot Hogerhuis om te investeren in een nieuwbouw. BIOSYNERGY ontwikkelde een plan van aanpak om de nieuwe bedrijfsgebouwen te voorzien van hernieuwbare, groene warmte.
Prachtige houten boomhutten, bijgebouwen en tiny houses
Van fundering naar ramen en deuren tot een perfect afgewerkt interieur. Hogerhuis maakt in hun atelier prachtige, houten creaties. Boomhutbouwer Nicolas De Brabandere vertelt: “Wij produceren elk jaar ongeveer 200 m³ houtafval. Dat afval werd zomaar afgevoerd. We moesten er dan nog eens voor betalen en daarbovenop kwamen de energiekosten voor de verwarming van ons gebouw”. Toen BIOSYNERGY vernam dat de houtspecialist een nieuwbouw ging plaatsen, was het contact snel gelegd.
Aandacht voor het milieu en de natuur
Op basis van de plannen van de architect, analyseerde BIOSYNERGY de houtafvalstromen die uit de productie van Hogerhuis kwamen. Wat bleek? De afvalstromen waren voldoende groot om een plan uit te werken voor een milieuvriendelijke biomassaboiler. Nicolas gaat verder: “Wij doen enkel houtschrijnwerk, dus het is voor ons enorm belangrijk dat we rekening houden met de natuur en duurzaamheid. Ons nieuwe gebouw is daarom volledig EPB-conform en voorzien van zonnepanelen. Het voorstel van BIOSYNERGY om ons houtafval te valoriseren in hernieuwbare energie voor onze vloerverwarming, was dan ook enorm interessant”.
Een biomassaboiler verwarmt het volledige gebouw
BIOSYNERGY bereidde in samenwerking met de broers een dossier voor ter indiening onder de call groene warmte, een soort wedstrijd waarbij geselecteerde projecten financiële ondersteuning krijgen van de Vlaamse Overheid. Na een grondige doorlichting van alle ecologische, technische en economische aspecten, keurde het Vlaamse Energie en Klimaatagentschap (VEKA) het dossier goed voor ondersteuning. “In de grote silo komt al ons houtafval en stof van de houtbewerking terecht. Vervolgens wordt het naar de biomassaboiler gevoerd waarmee water opgewarmd wordt tot de gewenste temperatuur. De boiler stuurt dan de vloerverwarming in de ateliers aan, zodat we het op elk moment lekker warm hebben”. Een goedkope en groene manier om te verwarmen dus, al is de investering in de installatie van zo’n ecologisch verwarmingssysteem niet min. Niettegenstaande is het volgens Nicolas toch een zeer mooi en interessant alternatief om houtafvalstromen om te zetten in groene warmte.
Vlotte coördinatie en perfecte dienst-na-verkoop
De volledige engineering, coördinatie en implementatie van het project verliep volgens Nicolas op wieltjes. “Wij hebben een heel goede en vlotte samenwerking met BIOSYNERGY. Ook hun dienst-na-verkoop verloopt prima. Duikt er een defect op of moet er een instelling aangepast worden? We maken telefonisch een melding waarna ze snel ter plaatse komen om het probleem te verhelpen”. Verder volgt BIOSYNERGY vandaag ook de wettelijke verplichtingen van de biomassaboiler op de voet op. Zo kan Hogerhuis nu en in de toekomst, veilig en zonder zorgen duurzaam verwarmen.
“Als houtverwerkend bedrijf is een biomassaboiler installatie een zeer mooie en interessante oplossing om je gebouw duurzaam te verwarmen met eigen houtafvalstromen. De samenwerking met BIOSYNERGY is zeer vlot verlopen. Op vandaag ondersteunen ze ons met een prima dienst-na-verkoop. Duikt er een defect op of moet er een instelling aangepast worden? We maken telefonisch een melding waarna ze snel ter plaatse komen om het probleem te verhelpen”
Nicolas De Brabandere
Bedrijfsbezoek bij BIOSYNERGY
Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst